Norden for nybegyndere – og skandinavisk ledelse

Det kolde Nord er blevet hot. Og nordiske lande og virksomheder i Norden tiltrækker nytilflyttere, der ikke er flasket op med skandinavisk ledelseskultur og nordiske værdier, hvor man er på fornavn med chefen og lighed, konsensus, tillid og teamwork spiller store roller.

Derfor går en fransk topchef galt i byen, da han med fransk logik og organisationsforståelse argumenterer for, at det er tåbeligt, at han bruger sin tid på at lave sine billetbestillinger selv – og af sine skandinaviske medarbejdere får at vide, at i Norden er vi alle lige.

Derfor river den britiske topchef sig i håret, når beslutninger, han troede, var truffet, endnu engang åbnes, og der indkaldes til et nyt møde med idérige, debatterende og konsensussøgende deltagere – som efter chefens bedste over overbevisning hellere burde passe deres gode arbejde.

Og derfor oplever en amerikansk topchef gang på gang at få en verbal blodtud af sine nye norske landsmænd, der bestemt ikke holder sig tilbage fra den meget direkte, og i amerikansk optik decideret uforskammede, kritik – som leveres med den største norske naturlighed, lige før man går over til at tale hyggeligt om turen til hytten på fjeldet.

Zlatan og sex
Norden er et mysterium for mange af de veluddannede, berejste og begejstrede globalister, der for en tid eller for altid vælger at slå sig ned her. Og kæmper ikke bare med sproget men i høj grad de med skandinavisk ledelsesstil og nordiske værdier.

Sat på spidsen har en stor del af den udenlandske arbejdskraft, der i disse år søger mod nord, kun hørt om de nordiske lande i forbindelse med høje skattetryk, Zlatan Ibrahimovićs driblinger, dystre krimier og en liberal indstilling til sex – og er helt uforberedte på at skulle stille op til arbejdslivet i en skandinavisk organisation.

Skandinavisk ledelse
Dialog, demokrati og delegering er nøgleord for den nordiske ledelsesstil og skandinaviske organisationer. Idealerne er ligeværdighed og konsensus. Og chefer, der kigger deres medarbejdere over skulderen eller fører sig frem som dominerende enere, har det ikke let i Norden, hvor man ikke overvejende orienterer sig i forhold til hierarkier og relationer.

Lighed er en grundpille i den nordiske ledelsesstil og den egalitære, lighedselskende ledelsesstil, som præger nordiske organisationer forekommer de fleste andre kulturer dybt eksotisk, og indimellem direkte frastødende.

”Min mening er lige så god som din”
I Norden opbygger man ikke relationer, man går lige på for at løse opgaven og vurderes på sin evne til at samarbejde og være effektiv: med de rette kompetencer og det nødvendige vidensniveau. Titler, formalia og hierarkier spiller ikke åbenlyst nogen stor rolle i Norden, hvor hierarkierne er uformelle og derfor svært gennemskuelige. For naturligvis eksister de også i Norden, men magtdistancen, altså oplevelsen af afstand mellem medarbejder og ledelse, mellem høj og lav, er i global sammenhæng lille. Man stræber efter en oplevelse af lighed og ”min mening er lige så god som din”.

Tillid og konsensus
Team, samarbejde og fællesskab er nordiske plusord, og der er i de fleste nordiske organisationer ret højt til loftet, når det gælder uenighed mellem ledere og medarbejdere. Konsensus og kompromisser karakteriser ofte samarbejds- og mødekulturen, og nordiske virksomheder og deres medarbejdere er generelt karakteriseret ved stor tillid, uddelegering af ansvar til underordnede, kort vej mellem top og bund, flade hierarkier og mere fokus på den enkeltes vurderinger og kompetencer end på stive, formelle regler.

Flade hierarkier
De flade hierarkier kan være vanskelige at orientere sig i, herunder at forstå, hvornår en diskussion er afsluttet og en beslutning er truffet. For ledere i Norden skal naturligvis også træffe beslutninger, men modstanden mod at vise åbenlys magt er stor.

Kommer man fra et sted, hvor man som leder er vant til at udøve mere autoritativ magt og selv træffe de fleste beslutninger, kan det opleves som frustrerende, eller som en ikke-nordisk leder i Norge småsyrligt bemærker: ”det er da dejligt, at så mange medarbejdere i Norge involveres, men måske ikke så mange hver gang.”

 

Norden for nybegyndere er ikke en integrationsbog eller en manual. Men en grundig indføring i Nordens værdier og vaner, og ikke mindst den særlige skandinaviske ledelsesstil.

Nr. 3 på Jyllands-Posten Erhvervs liste over årets 10 bedste business-bøger.

Læs uddrag af bogen (pdf)

Det siger de om Norden for nybegyndere:


Opfølgeren til succesbogen ‘Når Vikinger slås’ er sjov og brugbar for såvel ledere som medarbejdere i Skandinavien, herunder de mere end en million expats i Norden. I den underholdende og oplysende bog beskriver internationale ledere og medarbejdere deres møde med nordiske arbejdspladser. Kirsten Weiss bog giver et godt indblik i nordiske værdier, vaner og selvforståelse, og for nordboere er den et spejl, vi kan holde op for os selv.
Bogen er velskrevet, stramt redigeret og velstruktureret.

Ulla Bechsgaard, Jyllands-Posten Erhverv


Kirsten Weiss har skrevet en bog om Norden for nybegyndere. Og den er god. Norden for nybegyndere er nærmest et must for ledere i globale virksomheder med ansatte fra mange forskellige lande, og HR- og kommunikationsfolk i samme virksomheder bør også læse med. Bogen holder sig langt væk fra at fælde dom og forsøger ikke på nogen måde at fremhæve nogen nationaliteter eller arbejdsstrukturer frem for andre. Det er en klog og opmærksom bog, og den er fyldt med gode eksempler. Anbefalet herfra!

Kommunikationsforum.dk


Interesting book and well-written with an opening up of Scandinavian culture for people from elsewhere. What’s slightly reassuring is that the author confirms my perception of living and working in Denmark. To this Brit, Danish irony is harsher and more sarcastic than British which is usually used as humorous attempts at icebreaking. Weiss articulates things I have observed but not really recognised before and from that point of view it’s a really helpful book. Overall useful. Buy it and read it if you are living with vikings.

Goodreads.com

Norden for nybegyndere er også udkommet på engelsk. Læs mere her:
Living with Vikings – How to Live and Work in the Nordic Countries.