Norden for nybegyndere – Om at leve og arbejde i de nordiske lande

Det kolde Nord er blevet hot. Nordiske lande og virksomheder i Norden tiltrækker nytilflyttede som aldrig før, og indbyggerne i de fem små lande har fået nye naboer og kollegaer, der ikke er flasket op med de nordiske værdier og ubesværet formår at bevæge sig rundt mellem velfærdsstaternes skrevne og især uskrevne regler.

Derfor går en fransk topchef galt i byen, da han med fransk logik og organisationsforståelse argumenterer for, at det er tåbeligt, at han, med den højeste løn på kontoret, laver sine billetbestillinger selv – og af sine svenske medarbejdere får at vide, at i Norden er vi alle lige.

Derfor river den britiske topchef sig i håret, når beslutninger, han troede, var truffet, endnu engang åbnes, og der indkaldes til et nyt møde med idérige, debatterende og konsensussøgende deltagere – som efter chefens bedste over overbevisning hellere burde passe deres gode arbejde.

Og derfor oplever en amerikansk topchef gang på gang at få en verbal blodtud af sine nye norske landsmænd, der bestemt ikke holder sig tilbage fra den meget direkte, og i amerikansk optik decideret uforskammede, kritik – som leveres med den største norske naturlighed, lige før man går over til at tale hyggeligt om turen til hytten på fjeldet.

Zlatan og sex

Norden er et mysterium for mange af de veluddannede, berejste og begejstrede globalister, der for en tid eller for altid vælger at slå sig ned her. Og kæmper ikke bare med sproget men i høj grad de med nordiske værdier og måden at leve, arbejde og samarbejde på.

For mange mennesker udefra fremstår mennesker i Norden som en sær kombination af det jordbundne og det voldsomt selvforelskede. Og sat på spidsen har en stor del af den udenlandske arbejdskraft, der i disse år søger mod nord, kun hørt om de nordiske lande i forbindelse med høje skattetryk, Zlatan Ibrahimovićs driblinger, dystre krimier og en liberal indstilling til sex.

Norden for nybegyndere er ikke en integrationsbog eller en manual. Men en grundig indføring i Nordens værdier, vaner, velfærdsstaternes historie og den måde det alt sammen afspejler sig i vores måde at leve, arbejde, samarbejde – og gå fejl af hinanden – på.

Nr. 3 på Jyllands-Posten Erhvervs liste over årets 10 bedste business-bøger.

Læs uddrag af bogen (pdf)

Norden for nybegyndere

Køb bogen her

Pris: 300 kr.
Fragt: 50 kr.

Køb bogen her

Pris: 300 kr.
Fragt: 50 kr.

Det siger de om Norden for nybegyndere:


Opfølgeren til succesbogen ‘Når Vikinger slås’ er sjov og brugbar for såvel ledere som medarbejdere i Skandinavien, herunder de mere end en million expats i Norden. I den underholdende og oplysende bog beskriver internationale ledere og medarbejdere deres møde med nordiske arbejdspladser. Kirsten Weiss bog giver et godt indblik i nordiske værdier, vaner og selvforståelse, og for nordboere er den et spejl, vi kan holde op for os selv.
Bogen er velskrevet, stramt redigeret og velstruktureret.

Ulla Bechsgaard, Jyllands-Posten Erhverv


Kirsten Weiss har skrevet en bog om Norden for nybegyndere. Og den er god. Norden for nybegyndere er nærmest et must for ledere i globale virksomheder med ansatte fra mange forskellige lande, og HR- og kommunikationsfolk i samme virksomheder bør også læse med. Bogen holder sig langt væk fra at fælde dom og forsøger ikke på nogen måde at fremhæve nogen nationaliteter eller arbejdsstrukturer frem for andre. Det er en klog og opmærksom bog, og den er fyldt med gode eksempler. Anbefalet herfra!

Kommunikationsforum.dk


Interesting book and well-written with an opening up of Scandinavian culture for people from elsewhere. What’s slightly reassuring is that the author confirms my perception of living and working in Denmark. To this Brit, Danish irony is harsher and more sarcastic than British which is usually used as humorous attempts at icebreaking. Weiss articulates things I have observed but not really recognised before and from that point of view it’s a really helpful book. Overall useful. Buy it and read it if you are living with vikings.

Goodreads.com

Norden for nybegyndere er også udkommet på engelsk. Læs mere her:
Living with Vikings – How to Live and Work in the Nordic Countries.