Norden for nybegyndere – Om at leve og arbejde i de nordiske lande

Det kolde Nord er blevet hot. Nordiske lande og virksomheder i Norden tiltrækker nytilflyttede som aldrig før, og indbyggerne i de fem små lande har fået nye naboer og kollegaer, der ikke er flasket op med de nordiske værdier og ubesværet formår at bevæge sig rundt mellem velfærdsstaternes skrevne og især uskrevne regler.

Derfor går en fransk topchef galt i byen, da han, med fransk logik og organisationsforståelse, argumenterer for, at det er tåbeligt, at han, med den højeste løn på kontoret, laver sine billetbestillinger selv – og af sine svenske medarbejdere får at vide, at i Norden er vi alle lige.

Derfor river den britiske topchef sig i håret, når beslutninger, han bestemt troede, var truffet, endnu engang åbnes, og der indkaldes til et nyt møde, med masser af debatterende, konsensussøgende deltagere. Som efter chefens bedste over overbevisning faktisk burde passe deres gode arbejde på kontoret – fremfor at give deres besyv med i endnu en omgang dansk ideudveksling.

Og derfor oplever en amerikansk topchef gang på gang, at han får en verbal blodtud af sine nye norske landsmænd, der bestemt ikke holder sig tilbage fra den meget direkte, og i amerikansk optik decideret uforskammede, kritik – som leveres med den største norske naturlighed, lige før man går over til at tale hyggeligt om weekenden i hytten på fjeldet.

Zlatan og sex

Norden er et mysterium for mange af de veluddannede, berejste og begejstrede globalister, der for en tid eller for altid vælger at slå sig ned her. Og kæmper ikke bare med sproget men i høj grad de med nordiske værdier og måden at leve, arbejde og samarbejde på.

For indbyggerne i Norden står ret godt plantet i egen værdimuld, de er bare ikke altid særligt dygtige til at stikke en finger i samme jord og forklare mennesker udefra, hvorfor de lever som de gør, og hvordan den fælles nordiske historie har formet sind og velfærdssamfund.

For mange mennesker udefra fremstår mennesker i Norden som en sær kombination af det jordbundne og det voldsomt selvforelskede. Og sat på spidsen har en stor del af den udenlandske arbejdskraft, der i disse år søger mod nord, kun hørt om de nordiske lande i forbindelse med høje skattetryk, Zlatan Ibrahimovićs driblinger, dystre krimier og en liberal indstilling til sex.

Værdier og vaner

Bogen præsenterer nordiske værdier, nordisk selvforståelse og nordisk historie – også set fra et expat-pats perspektiv. Bogen henvender sig til både til dem, de nytilflyttede, men også til de indfødte, som gerne vil have spejlet holdt op foran sig og få et tiltrængt skarpere blik på sig selv og de nordiske værdier.

Bogen er ikke en integrationsbog eller en manual. Men en grundig indføring i Nordens værdier, vaner, velfærdsstaternes historie og den måde det alt sammen afspejler sig i vores måde at leve, arbejde – og gå fejl af hinanden – på.

Norden for nybegyndere – om at leve og arbejde i de nordiske lande er også udkommet på engelsk: Living with Vikings – How to Live and Work in the Nordic Countries

Køb bogen

Bøgerne er  udkommet hos Gyldendal Business, september 2017 og kan købes ved henvendelse til kw@kirstenweiss.dk

Norden for nybegyndere

Køb bogen.
Kontakt venligst kw@kirstenweiss.dk